پیام عبارت قرآنی: ... غَرَّتْهُمُ الْحَياةُ الدُّنْيا (زندگی دنیا آنها را فریب داد) اینست که:
خداوند حکیم، آرامش و رفاه و راحتی و زندگی بیدغدغه و بدون رنج را در دنیا قرار نداده است.
غرور یعنی: نشانی غلط دادن، و دنیا این مار خوشخط و خال و این عروس هزار داماد با جلوهگریهای خود، انسان را از مسافر و در حال آزمایش بودن، غافل و توجّه او را از آخرتنگری منحرف میکند.
لذا آیات قرآن و بیانات حضرت أمیرالمؤمنین صلوات الله علیه مکرراً به ما هشدار میدهند که ذات دنیا آبنما و سرابی بیش نیست و هیچ چیز آن هیچ ضمانتی ندارد و همه چیز آن دائما در حال تغییر است و پایدار نیست. پس نباید در این دنیای فانی، دنبال راحتی و خوشوقتی و آرامش و سعادت باشیم.
حضرت أمیرالمؤمنین صلوات الله علیه میفرمایند: الراحه للمؤمن فی الدنیا مستحیله. (راحتی در این دنیا برای مؤمن محال است.)(بحارالأنوار/81/195/52) و باز میفرمایند: ألدُّنیا، سَمٌّ یأکلُهُ من لا یعرفه (سمّ دنیا را آنهائی میخورند که او را نمیشناسند.)(غررالحکم/1452)و میفرمایند: الدّنیا تذلّ (دنیاگرائی، خوارکننده است.)(غررالحکم/4)و حضرت امام صادق صلوات الله علیه نیز میفرمایند: الرَّغبَةُ في الدنيا تُورِثُ الغَمَّ و الحَزَنَ و الزُّهدُ في الدنيا راحَةُ القَلبِ و البَدَنِ (دنیاگرائی، غم و غصّه به بار میآورد و بیإعتنائی به دنیا عامل آسایش جان و تن است.)(تحف العقول:358)
پس انسان میتواند در دنیا زیبا زندگی کند و فریب آنرا نخورد و اسیر آن نشود به شرط اینکه بیوفائی و بیثباتی و مقصد نبودن آن را باور کند و دنبال تصاحب و تملک دنیا نباشد.
خدایا؛ به ما عقلانیت و معرفتی عنایت فرما تا بفهمیم دنیا این درخت تلخ برای خوردن نیست بلکه فقط برای بالا رفتن است